Hokej, NHL

Back to the Future MMXVI aka Dresy pro série pod otevřeným nebem

Když jsem začal dávat dohromady podklady pro tento příspěvek, domníval jsem se, vím, o čem bude:

Shrnu kolekce dresů pro letošní zápasy NHL konané pod otevřeným nebem – a hotovo. Archiv zpracován, zašoupnout zásuvku, nohy na stůl. To jsem si říkal.

Jenže to jsem se trochu zmýlil.

Ono totiž není dres pro zápas pod otevřeným nebem jako dres pro zápas pod otevřeným nebem.

A jak jsem se začal pídit po detailech, objevil jsem pár zajímavostí, o něž se s vámi nyní podělím.

Tedy….

Nečekejte od toho úplnou detektivku. S bekem první lajny zvolna tuhnoucím kdesi mezi kruhy, divoce gestikulujícím hloučkem spoluhráčů a s cupitajícím mužíkem bystrého výzoru vzrušeně volajícím „Sacre bleu!“

Vraždit se tady nebude. Zatím.

Přesto to snad pro hokejové fanoušky nebude úplně nezáživné čtení.

 

Novodobé série pod otevřeným nebem

Dříve než se však budeme věnovat dresům, pojďme si prosvištět nějaká slovíčka. Konkrétně ta z kapitoly dějin NHL.

Historie novodobých zápasů pod širým nebem je v NHL ještě pořád docela mladá. Začala se psát 22. listopadu 2003. 

Motivací tehdy bylo navázat na dva roky starý Cold War Game, zápas mezi univerzitními týmy Michiganu. Ten do ochozů přitáhl přes 74 tisíc diváků, stanovil tehdejší rekord v návštěvnosti a navrch zaujal hokejové fanoušky po celém světě.

Byl to přesně takový zápas, o jakém kdysi dříve přemýšlel Edmonton, to za časů své největší slávy v osmdesátých letech. Obrovský stadion, širá obloha, jedinečná atmosféra. Zážitek do konce života.

Vidět hrát Gretzkyho, Messe a spol. ligový zápas pod otevřeným nebem se ovšem divákům nikdy nepoštěstilo. Oilers napoprvé neuspěli.

Ale tehdy, začátkem tisíciletí, dostal nápad konečně zelenou. A Edmonton si ke střetnutí pozval koho jiného než slavný Montreal Canadiens.

Aby vše dostalo také nějaký ten příběh, byl zápas s odkazem na letitou hokejovou historii nazván Heritage Classic, čili cosi jako Odkaz klasiky.

A že to byl nějaký odkaz.

V Edmontonu mrzlo až praštělo, teploty padaly i pod −20 °C. Zkrátka když venkovní klasika, tak se vším všudy. Hráči se zahřívali, jak mohli, řada z nich nasadila zateplené kukly a záběry brankáře Habs Jose Theodora s kulichem napařeným přes gólmanskou masku jsou dnes už legendární.

 

Podívaná to byla zkrátka epochální, jenomže velké věci se nerodí zlehka.

A snad proto, že v roce 2003 šlo spíše o aktivitu Edmontonu samotného než akci vedení NHL, snad kvůli té třaskavé zimě, trvalo dalších pět let, než se věci daly do pohybu naplno.

A jak už to tak bývá, za opětovným rozjetím venkovních zápasů stál i tentokráte člověk vně vedení soutěže. Výkonný vice prezident NBC Sports Jon Miller.

To on získal spojence ve svém ligovém protějšku Johnu Collinsovi. Spolu s ním nastartoval motor tradičních zápasů podruhé, a prozatím definitivně.

Vypadá to trochu jako cvičení z dějepisu, což?

Ale tato historická odbočka svůj smysl.

Poodhaluje totiž, proč má NHL několik různých venkovních sérií. Zápas z roku 2003 konaný pod hlavičkou Heritage Classic vysílala kanadská CBC.

Dá se dovodit, že právě proto NBC upravila název a dala tak vzniknout Winter Classic.

A protože motivace, tradice i obchodní zájmy jsou různorodé i nadále, nezůstalo postupně jen u dvou sérií. V sezóně 2016/17 máme dokonce hned čtyři.

Z čehož mimochodem plyne druhý smysl oné odbočky.

Různý charakter jednotlivých sérií také předurčuje, jak různé dresy v nich uvidíme.

Vida. Už se nám to rýsuje! Teď si pojďme všechny stávající série venkovních zápasů představit.

 

NHL Heritage Classic

Časy CBC jsou dávno pryč, ale jedno se v průběhu let nezměnilo. Pod hlavičkou Heritage Classic hrají pouze týmy z kolébky hokeje.

Těžko soudit proč, ale pokud se člověk podívá na původní logo Heritage Classic z roku 2003 (partnerem byl tehdy Molson Canadian), tak jeho vizuální vzkaz vlastně vyzníval dosti jednoznačně. Kdoví, možná byl ten odkaz už od počátku směřován spíše k tradici kanadského hokeje jako takového, než k lize samotné.

Ať tak nebo onak, ubíhající čas vše stvrdil svou pečetí.

Kanadské je i stávající logo série, jemuž vévodí javorový list. Od roku 2011 je stejné, mění se pouze v detailech, kde zohledňuje ikonické stavby hostitelského města.

Mimochodem onen nádherný visutý most hrdě se ve Winnipegu tyčící přes řeku Red River se jmenuje Esplanade Riel a slouží pouze pro pěší.

 

NHL Winter Classic

V pořadí druhá série, Winter Classic, se už od svého zrodu v roce 2008 řídí jediným pravidlem. Hraje se na Nový rok, případně ještě den poté.

A dlouho se v jejím rámci, snad v opozici proti Heritage Classic, utkávaly výlučně americké týmy. Až teprve v roce 2014 si coby kanadský celek premiérově zahrálo Toronto, loni pak Montreal.

Spojovacím prvkem log této série je nápis „Winter“ vyvedený na všech variantách podobným stylem.

Tvar loga si pak opět bere inspiraci z architektury pořádajícího města, letos jí je slavný oblouk Gateway Arch, 192 metrů vysoká dominanta St. Louis.

 

NHL Stadium Series

Pokud si člověk projde seznam dosavadních účastníků jednotlivých sérií, je zřejmé, v čem se Stadium Series odlišuje. Nechává stranou historii.

Příležitost užít si venkovní zápas tak postupně dostávají též týmy založené v devadesátých letech i později, třeba San Jose Sharks, nebo Minnesota Wild.

Také logo Stadium Series v sobě nese odkaz na své předchozí podoby i na hostitelskou destinaci, konkrétně na pittsburské mosty přes řeky Allegheny, Ohio a Monongahela.

 

NHL Centennial Classic

Letošní sezóna přináší též jednu novou, mimořádnou sérii.

NHL se chystá na oslavy stého výročí svého vzniku. A hodlá tak činit s plnou parádou hned od ledna. Nakonec proč ne, historicky první buly padlo 19. prosince 1917, takže si stoleté výročí alespoň užijeme do plna syta.

Je asi pochopitelné, že tak významné jubileum bude v příštím roce prioritou číslo jedna. A týmy Red Wings a Maple Leafs se tak v první den nového roku mimořádně střetnou nikoliv v rámci Winter Classic, ale pod hlavičkou této výroční série.

Logo zápasu je alespoň doposud jedinečné, vychází ze stylu slavnostně vyvedené číslice 100, jež se bude celým rokem prolínat.

Ani tentokráte nezůstane opomenuto domácí město, reprezentuje ho nepřehlédnutelná televizní věž a rozhledna CN Tower.

 

Dresy pro zápasy pod širým nebem v sezóně 2016/17

 

Tolik k původu a smyslu jednotlivých sérií. Teď se pojďme podívat, jak se jejich charakter promítl do letošních kolekcí dresů. A hned na začátku bude potřeba nastartovat DeLorean DMC, protože půjdeme proti toku času.

Šlápni na plyn, Marty!

 

NHL Heritage Classic: Winnipeg Jets vs. Edmonton Oilers

První zápas ze čtyř letos plánovaných byl totiž odehrán už v říjnu. V rámci Heritage Classic spolu změřily síly týmy Edmontonu a Winnipegu, s konečným skóre 3-0 pro Oilers.

Embed from Getty Images

 

Hosté z Edmontonu nastoupili v oranžové sadě dresů, jakou jsme u nich mohli vidět už v loňské sezóně. Jets naopak navlékli dres s klasickým logem, jak jej na hrudi původního týmu pamatují třeba fanoušci finského blesku Teemu Selänneho.

 

Byla to ale kombinace tří pruhů na dresech Tryskáčů, která napověděla, odkud vítr fouká – oba týmy vzpomněly na historickou sezónu 1973/74, kdy ještě válely ve WHA. A nutno podotknout, že tenhle návrat se vizuálně opravdu povedl.

 

NHL Centennial Classic: Toronto Maple Leafs vs. Detroit Red Wings

To stoleté oslavy trvání NHL se ponesou v duchu stříbrného akcentu na výročním logu a nejinak tomu bude i u slavnostních dresů obou týmů.

 

Jedním si můžeme být jistí. V takovém dresu Toronto ani Detroit dosud nehrály. Historické reminiscence přesto objevíme.

Už v roce 1917, čili právě v historicky první sezóně nastoupil celek Toronto Arenas v dresech s velkým T na hrudi, takovým T, jaké coby dekoraci najdeme na kalhotách letošního dresu.

A bílý pruh neodkazuje nikam jinak než k Toronto St. Pats, jak tým roku 1919 pojmenovali jeho nový majitelé.

Ani dres Detroitu nemá svůj přesný předobraz v historii. Ovšem inspirace je zřejmá i zde. V sezóně 1928/29 oblékal tým Detroit Cougars trika s přesně těmi pruhy, jaké uvidíme na rukávech jejich současných následovníků.

 

NHL Winter Classic: St. Louis Blues vs. Chicago Blackhawks

 

A co St. Louis a Chicago?

Hrán v sérii Winter Classic bude i tento zápas pohledem do historie obou celků. Byť v historii lehce novodobější. Ač tedy novodobější…

Jestřábi nastoupí v dresech odkazujících k přelomu 50. a 60. let, jak uvádí oficiální materiály. Fakticky vzato jde spíš o dres blízký rokům padesátým, ale vzhled se měnil v tak dílčích detailech, že může být pravda obojí.

To St. Louis Blues zavzpomínají na svůj úplně první ročník v NHL. Psal se tehdy rok 1967, a zatímco hitparády válcovali The Doors s písní Light My Fire, mezi mantinely národní ligy vjelo hned pět nových týmů – mimo Bluesmanů ještě Pittsburgh, Minnesota, Philadelphia a Los Angeles.

A pokud vám něco říká tvář na dobové fotografii, pak se nemýlíte. Ve stejné variantě dresu hráli Blues ještě i v době, kdy do NHL v sezóně 1969/70 naskočil Jaroslav Jiřík. Ač mu na focení daly špatné štulpny.

 

NHL Stadium Series: Pittsburgh Penguins vs. Philadelphia Flyers

 

Taktéž Tučňáci i Letci letos spolu s ostatními souputníky slaví výroční padesátou sezónu v lize. Ale historizující dresy u nich nehledejte. Vlastně právě naopak.

Stadium Series jde občas spíš na hranu toho, co tradiční dres snese. A někdy i za ni. Obří čísla, silné pruhy, a ano, třeba také kovově lesklé nažehlovačky namísto vyšívaných log.

Velká vzdálenost obecenstva snad alespoň část z toho ospravedlní, ale osobně bych se bez těch telecích rozměrů obešel úplně. O pozlátku místo výšivky se snad ani bavit nemusíme.

Dokud však zůstanou podobné experimenty pouze sváteční výjimkou, nechť si vesele existují dále. I k hokeji patří hledání nových cest, jakkoliv pokud možno takových, na kterých se sbíhá úcta k tradici se současným vkusem.

A stojí-li některé kolekce pro Stadium Series mimo takovou cestu, alespoň nám pomáhají pochopit, kudy jít, a kudy nikoliv.

 

Což je k danému tématu… pro tentokráte vše. Drobná exkurze po hokejové historii se uzavírá, stejně jako se uzavírá rok, v němž spatřil Dresblog světlo světa. Díky za vaši přízeň a do nového roku mnoho zdaru. A příjemné sportovní i estetické zážitky u výročních novoročních zápasů 😉

Brzy zase na shledanou.

 

 

Previous Post Next Post