Blog, Hokej, Reprezentace

Rozhovor: Martin Urban o dresech české reprezentace

Byť jsou prázdniny a hokejově okurková sezóna, pod první krustou ledu už na zimních stadionech začíná čilý cvrkot. Týmy ladí soupisky, hráči prvně bruslí. 

Nebude trvat dlouho a uvidíme první dres pro novou sezónu. 

Ta nastávající bude ovšem zvláštní i pro českou reprezentaci. V únoru 2018 sportovní svět upře zraky do korejského Pchjongčchangu, aby se nechal unést děním XXIII. zimních olympijských her.

Což viděno očima sportovní estetiky znamená jediné. Nové série dresů pro národní týmy. 

Ovšem než budou slavnostně odhaleny, uplyne ještě hodně líné letní vody a kdo ví, třeba i podzimní. Pokusím se to čekání aspoň trochu ukrátit za pomoci zajímavého rozhovoru.

Reprezentačních dresů se bude také týkat. Pozvání k němu totiž velice vstřícně přijal generální sekretář ČSLH pan Martin Urban.

 


 

Martin Urban

V letošním roce jste připravili výjimečnou akci, kolekci retro dresů k připomenutí prvních československých mistrů světa z roku 1947. Soudě podle reakcí veřejnosti sklidil tento počin velký ohlas. Jak jste odezvu vnímali a hodnotili Vy?

Úspěch byl velkolepý, a to jak, co se týče ohlasů, které jsme obdrželi, tak prodejní. Vzhledem k výrobním nákladům nebyly dresy nejlevnější, ale museli jsme jich nakonec vyrobit víc, než bylo plánováno, protože poptávka byla vyšší než původní předpoklady. Nejvíc fanoušci ocenili, že nešlo pouze o použití dobového designu na současných materiálech, ale o skutečně pletené svetry jako ve čtyřicátých letech.

Na druhé straně se ukázalo, že doba se změnila – hraje se v halách, v jiných teplotních podmínkách, pod dresy se musí vejít mnohem více výstroje. Přál bych vám vidět, jak hráči vypadali po rozbruslení, při kterém oblékli svetry poprvé. Třetina, kterou v nich odehráli, byla opravdu maximum.

Významná výročí nejsou v kalendáři ob měsíc, přesto – máte v plánu v podobných aktivitách pokračovat? A pokud ano, rýsuje se už nějaký konkrétní příští nápad?

Nejbližším velkým výročím bude pochopitelně dvacetiletí Nagana, které připadne na únor 2018. Nějaké náměty, jak si největší triumf českého hokeje připomenout, se již objevily, ale rozhodnutí zatím nepadlo. Uvidíme, pro co se rozhodneme a jakou roli v tom případně budou hrát reprezentační dresy.

 

O modré na národních dresech

Výroční dresy byly modré a řada lidí to vnímala jako zajímavou změnu. Nezřídka slyším i postřehy o z dnešního pohledu nevšedních dresech stejné barvy ze 60. a 70. let. Je možné, že jednou naše reprezentace oblékne modrou jako běžnou barvu? 

Foto Ivana Hlinky v dresu ČSSR

Ivan Hlinka, foto www.hockey-history.com

Po rozdělení federace šlo o gentlemanskou dohodu – z trojbarevné kombinace připadla na Českou republiku bílá s červenou a minoritní modrou a na Slovenskou bílá s modrou a minoritní červenou. Bílá s červenou pro nás hlavními barvami zůstávají, ale dokážu si představit, že ve vybraných zápasech můžeme výjimečně nastoupit i v modré.

Mimochodem hraje při takových úvahách roli čistě jen rozhodnutí svazů, nebo se hledí i na různorodost barevných kombinací týmů hrajících na MS? I s ohledem na jednoho dodavatele dresů?

V tomto případě zcela záleží na rozhodnutí svazů – pravidla určují pouze, že každé mužstvo musí disponovat světlou a tmavou verzí dresů a určují jaký procentuální podíl na nich musí světlá nebo tmavá barva zabírat.

O tom, zda se pod tmavou barvou rozumí modrá, červená nebo třeba černá, však již rozhodují svazy, případně jednotlivé kluby.

 

Olympijská kolekce s novinkami

Hokejová sezóna 2017/18 načíná další olympijský cyklus. Což zhruba od Nagana znamená obměnu série národních dresů. Bude tomu tak i letos? A kdy můžeme představení nového dresu čekat?

Ano, na turnaji v Pchjončchangu se představíme v nových dresech, které budeme používat v dalším olympijském cyklu. Na termínu, kdy je představíme, se ještě musíme domluvit s IIHF a výrobcem. Termín zatím neznám.

 

Stávající české dresy jsou podobně jako výroční varianta inspirovány právě svetry z konce 40. let. Můžete prosím alespoň naznačit, co v tomto smyslu čekat od nové série? Bude design tradiční, historizující, či naopak spíše novátorský?

Jak už jsem řekl, musíme počkat na dohodu s IIHF a výrobcem. Zatím mohu pouze prozradit, že půjde o skutečně nové dresy, na kterých se vedle sebe objeví některé tradiční prvky i absolutní novinky.

Při pohledu do fanshopu národního týmu zaujme jeden detail. Nabízí dresy CCM, v nichž hraje reprezentace všechny evropské akce. Nenajdeme tu však varianty NIKE, tedy dresy pro MS. Čím to je?

Důvodem jsou různé partnerské vztahy. Společnost Nike je partnerem IIHF, resp. jejího marketingového partnera, značka CCM, resp. společnost Střída Sport, která ji zastupuje, partnerem ČSLH.

Na turnajích, pořádaných IIHF, jako jsou mistrovství světa nebo olympiády, nastupujeme v dresech Nike, na turnajích Euro Hockey Tour v dresech CCM.

Stejné to bylo při nedávném Světovém poháru, kde byla partnerem pořadatelů pro změnu společnost Adidas. V našem fanshopu potom pochopitelně prodáváme dresy našeho partnera.

 

Budoucnost státního znaku na dresech

V loňském roce probleskla zpráva, že svaz uvažuje z poměrně pragmatických důvodů o změně loga na dresech. Státní znak by nahradila nová značka ČSLH. Jak to s touto poměrně zásadní změnou vypadá aktuálně?

O změně uvažujeme, důvodem je především lepší ochrana značky. Žádný konkrétní termín však zatím nemáme, přinejmenším v nejbližší sezóně zůstanou znaky beze změny. Musíme brát v potaz i olympijské regule, které jsou odlišné od těch při mistrovstvích světa a umožňují použít na dresech pouze oficiální státní znak nebo oficiální název státu.

Podobné změny log u nás bohužel často dopadají dost tristně, svazy jako by měly pocit, že tak důležitou věc lze svěřit nějakému kamarádovi z mokré čtvrti a mít za pět dní hotovo.

Z těch zásadních stačí vzpomenout český fotbal, jeho nové logo je katastrofa.

Naštěstí existují i opačné případy, precizně připravené projekty s vynikajícím výsledkem. V tomto smyslu lze jmenovat logo pro České rugby od Lumíra Kajnara (zajímavé detaily i zde)  vizuální identitu České florbalové unie od studia Dynamo.

Sledujete podobné příklady? A můžeme coby fanoušci doufat, že náš hokej půjde v případě podobné změny složitější, přesto zaručeně spolehlivější cestou?

 

Rozhodně chceme, aby nové logo splňovalo i nejpřísnější kritéria. Na druhé straně víme, že je těžké vyhovět vkusu a nárokům všech. Ale například loga, která zmiňujete, jsou mimořádně vydařená a v mnohém inspirující. Moc se mi líbila.

V souvislosti se změnami ještě poslední otázka. Po dlouhých peripetiích byl v roce 2016 pro označování naší země oficiálně schválen jednoslovný anglický název Czechia. Lze čekat, že sice postupně, přesto jednou pronikne též do sportu. Hraje v úvahách o možných změnách identity (logo na hrudi, spojení CZECH Team) už nyní roli?

Oba anglické názvy jsou postaveny na roveň, na dresech můžeme nosit jak Czech Republic, tak Czechia. Mezi sportovními svazy proběhla před nějakou dobou anketa, ke které variantě se přiklánějí a drtivá většina se vyslovila pro Czech Republic, což respektujeme i my. Při olympijských hrách je důležité, aby všichni sportovci z jedné země, byť v různých odvětvích, nastupovali pod jedním názvem.

Děkuji za rozhovor.

 

Úvodní foto: Aleš Krecl, cslh.cz

 

Previous Post Next Post